Beco examenopgaven
- Alle
- 2021 - tijdvak 1
- 2021 - tijdvak 2
- 2021 - tijdvak 3
Examenopgave 2021-III-6
De laatste opgave uit het examen 2021-III. Met deelvragen over de toepassing van ratio's, waarop jij met rustig nadenken tot de goede antwoorden komt. De laatste twee punten, die je met dit examen kunt scoren, laat jij noteren door even in het hoofd van een aandeelhouder te kruipen. Hordijk neemt een klein kwartier de tijd om vast te stellen of jouw kennis en kunde voldoende zijn om met vertrouwen de examenzaal in te stappen.
Examenopgave 2021-III-5
Heb je nog moeite met het begrip transfer-pricing? Bekijk dan filmpje 069.
Hordijk vindt deze opgave, met deelvraag 25 als schakelpunt, aan de bovenkant van het VWO-examenniveau. Juist bij een dergelijke 'heftige' opgave werk je zonodig door met een 'zelfbedachte doorwerkfout', die bij volgende deelvragen nog wat punten kan opleveren - luister goed naar wat Hordijk hierover zegt.
Examenopgave 2021-III-4
Een opgave met BTW - in twee verschillende percentages. Let specifiek op de cruciale verschillen tussen de begrippen inkopen, inkoopkosten en inkoopwaarde van de omzet. Zie in dat verband ook filmpje 062.
Examenopgave 2021-III-2
De bekende 'grote' opgave in het Beco-examen. Mooi gevarieerd: uiteenlopende theorie, divers rekenwerk, gebruik van informatiebronnen en het trekken van een conclusie. Neem de tijd om Hordijks aanwijzingen allemaal te kunnen noteren (en daarna op te volgen). Je weet: maak de opgave eerst zelf, kijk je antwoorden grondig na en ga pas daarna aan de slag met het filmpje.
Examenopgave 2021-III-1
Een prettige eerste opgave. Geef je diverse antwoorden steeds vanuit bedrijfseconomisch perspectief en je eerste negen (!) punten zijn binnen.
Examenopgave 2021-II-6
Deze opgave begint een tikje vreemd ... Hordijk gaf bij het maken ervan zelf (ook) een ander antwoord dan dat van het correctiemodel. Voor het scoren van de laatste drie puntjes (bij opgave 6, dus ook de laatste drie van het examen) heb jij uiteraard je theorie paraat.
Examenopgave 2021-II-5
Voor het maken van deze opgave wordt een beroep gedaan op jouw kennis en kunde rond de onderwerpen termijncontracten (zie filmpje 059 voor een ander voorbeeld) en opties (zoek op de onderwerpen 'Call-opties' en 'Put-opties' om bij meerdere filmpjes te komen). Lees alle informatie rustig en grondig, dan zit je al snel op het goede spoor. Doe je voordeel met de (bijkomende) aandachtspunten die Hordijk behandelt.
Examenopgave 2021-II-2
Een opgave met veel variatie. Diverse onderwerpen, stukjes theorie, rekenwerk en flink puzzelen op informatiebronnen. Eerst maken en nakijken, dan alle hints en tips uit het filmpje lichten. Spijker waar nodig uiteraard je basiskennis bij.
Examenopgave 2021-II-1
Een recht-toe-recht-aan opgave waarin het onderwerp 'winstbestemming' centraal staat. Hordijk bewandelt zoals altijd (ook) een paar relevante zijpaden. Begrijp waarom het zinvol kan zijn om een dividendreserve in te richten, maar begrijp vooral ook wat er nodig is om een dergelijke reserve feitelijk te kunnen gebruiken.
Examenopgave 2021-I-6
Hordijk vindt deze opgave een tikje 'ongelukkig', maar juist daarom is het maken (en proberen zelf na te kijken) ervan geen verkeerd idee. Het officiële antwoordmodel bevat een fout. Puzzel mee en stel vast dat het antwoord op de laatste deelvraag EUR 3.409,03 had moeten zijn.
Examenopgave 2021-I-5
Een mooie opgave. Zoals in alle Beco-examens horen ook bij deze opgave 5 meerdere informatiebronnen. Beleggen, aandelen en opties. Uiteraard moet je basiskennis rond deze onderwerpen op orde zijn. Waar nodig: ga terug naar je boek (of andere methode), herhaal de theorie en maak (nogmaals) een aantal opdrachten uit eerder huiswerk.
Examenopgave 2021-I-4
Resultaten, liquiditeit, BTW, permanentie en winstverdeling. Als je de theorie beheerst en voldoende hebt geoefend, dan scoor je op deze opgave de meeste of misschien wel alle punten. Heb je nog moeite met die anderhalve maand krediettermijn? Hordijk legt het je rustig uit. Je kent de volgorde die tot het grootste leerrendement leidt: 1. zelf maken, 2. zelf nakijken, 3. lijstje vraag- en uitzoekpunten aanvullen, 4. filmpje kijken, 5. lijstje afwikkelen.
Examenopgave 2021-I-3
Voor een goede score op deze opgave zijn jouw kennis en kunde rond onder meer het onderwerp 'converteerbare obligaties' van belang. Merk je bij het maken en vervolgens nakijken van de opgave lacunes in je theoretische en/of praktische basis, verdiep je dan (nogmaals) stevig in ieder onderwerp waarop je je nog onzeker voelt. Elders op deze site vind je bij bijna elk relevant onderwerp een filmpje (en soms een ondersteunend memorandum).
Examenopgave 2021-I-2
De tweede opgave uit Beco-2021, eerste tijdvak (dus 2021-I-2). Traditioneel de grootste opgave uit het examen, waarmee je veel punten kunt verdienen. Hordijk loodst je door de erg aardige, heel gevarieerde inhoud. Je gaat zien dat met scherp lezen en goed rekenen een flink deel van de maximale score binnen handbereik ligt. Maak tijdens het bekijken van het filmpje doorlopend aantekeningen en volg ieder vraag- of uitzoekpunt gestructureerd op.
Examenopgave 2021-I-1
De eerste opgave uit het eerste echte Beco-eindexamen (uit 2021). Wat familierecht, een contante waarde-berekening en een erfrecht-toepassing. Je weet het: eerst zelf maken (aan de hand van een papieren print) en aansluitend zelf grondig nakijken. Bekijk pas daarna het filmpje. Let op de details waarop Hordijk wijst.